Narancs- és (meyer)citromzselé szeretetből, szeretettel :) ...

...és természetesen jó sok vietnami bazsalikommal, vaníliával és egyéb apróságokkal, amitől isteni finom lesz húshoz, salátához és édességekhez is. Kicsi csavarként a citromoshoz tettem chilit és egy kevés nádcukrot is. Először a hozzávalók és a gyártás- utána a sztori, hátha valakit nem hergel az irodalom, csak a gyakorlati tennivalók.

HOZZÁVALÓK/ shopping lista:
- 1kg vérnarancs a narancsoshoz
- 4-5 db Meyer citrom (vagy normál, ha nincs szezon)
- 1-1 db vanília rúd kikapart belseje
- 1-1 csomag zselatin vagy 1 púpos evőkanál/ adag
- 1 csokor vietnami bazsalikom- friss!
- csipetnyi frissen őrölt színes borskeverék
- hawaij (ez a neve) fűszerkeverék- (ha nincs, akkor őrölt kurkuma, gyömbér és pici!! római kömény keverékét ajánlom, esetleg babérlevélkét beleforralni)
- +1: a citromoshoz egy tk édes chili szósz és 1 csapott kanál nádcukor (barna)

GYÁRTÁS:
A narancsokról éles késsel levágom a héját, felkockázom és ha van benne kimagozom. Citromokkal szintén ez az ügymenet.
A citromokat a cukorral teszem fel forralni, a narancsokat csak magában. A vaníliarudakat kikaparom, belekeverem és utána küldöm a héját is, a babérleveleket is- ha kerül bele. Ezeket a vége előtt ki kell bányászni.
Elsőre felforralom, utána visszaveszem a lángot, beleszórom a fűszerkeveréket, a borsot és elkeverés után öntök bele pici vizet. Fedő alatt, hagyom békésen rotyogni. Mikor kellően besűrűsödött, kiszedem a vaníliarudakat, a babérlevelet és mielőtt botmixerrel pürésíteném, hozzáadom a vietnami bazsalikomot- ízlés dolga, hogy mennyit én szeretem érezni, így jó pár levélkét feldaraboltam. Mixelem. A citromoshoz keverek chilit.
Ha kell, pici vízzel hígítom. A zselatint a használati utasítás szerint oldom és belekeverem. Még forrón tiszta üvegekbe töltöm. Lezárom, hagyom kihűlni.

Kihülés után a képen látható zselés állagú szuper cuccot kapunk, amit a következőképpen lehet
HASZNÁLAT(ba venni):
-SALÁTAöntetként meleg vízzel, tetszőleges olajjal, mikróban felolvasztani és a salira zuttyantani.
-HÚSHOZ: A  tetejére olvasztani; sütés végén egy kiskanállal rá kell tenni a húsra és mint a fűszervaj, szépen ráolvad, egy jó kis mázat képezve rajta akár- ha grillezünk.
-ÉDESSÉGNEK fagyikhoz és krémekhez ajánlom, belekeverve, vagy a tetejére helyezve, ehető díszként. Esetleg otthoni csoki, pralinégyártáshoz. A citromos a maga rafinált chilis ízével tökéletesen megbolondít egy jó kis belgacsoki pralinét. :)

STORY: Nehezen találsz ki olyannak ajándékot, aki százszor többet utazik, mint te, többet tud a világról, mint te valaha is fogsz és már csak az eddigi életénél fogva is megvan minden, ami számításba jöhet... Fűszer? Még ő hoz neked. Ruha? Ugyan... Konyhai eszközök? Ne már...
A lényeg, ahogy az ars poeticám is hirdeti ott a címsorban; az emberi kapcsolatok egy tál étellel kezdődnek, a lélekhez a szereteten át vezet az út, amit a legjobban átadni egy ételbe belepakolva lehet. (vannak esetek, amikor embertársunk spontán ölelgetése nem arat osztatlan sikert esetleg- na akkor tök jó egy ilyen dolog) :)
Tartalmat is öltött az elképzelés, hogy valami olyat adjak, amit csak én tudok- ami boltban nem kapható, ami csak úgy elérhető, ha beleteszem a szívem szeretetének egy darabját és dobozba csomagolva átadom... A piacon sétálva belebotlottam pár csodás színű meyer citromba, - ami mint tudjuk önmagában egy isteni csoda- már eleve ajándék volt, így a szezon után. Szembe jöttek a vérnarancsok is, a mókás, piros-cirmos héjukkal szinte beugrottak a kosárba, míg én vigyorogtam. Ehhez kellett az illatorgia, és mi más lehetne, ami mindenhez stimmel!? A vanília, és a bazsalikom; de ha már bazsalikom, legyen különleges, mint a megajándékozott:
a vietnami bazsalikom pontosan ennek a célnak felt meg. Ezután már csak azt kellett kitalálni, hogy miképpen lesz ezekből olyan egyéniségű fűszer, mint amilyen sokszínű fűszer az én életemben Agnesa. Aki egyébként csodás salátákat készít, olyan szín- és ízkavalkáddal, hogy Jamie Oliver is megirigyelné! :)
Sikerült vásárolnom üveget is, amilyet szerettem volna;romantikus, vákuumzáras, gömbhasú edénykét, így boldogan vittem a találkozóra az elkészült finomságokat.
Ott volt Gabi is, akinek többek között a mai blogbejegyzést is köszönhetem (meg ti is? ;), végig kedvesen inspirált, segítő tanácsokkal látott el, mikor kérdeztem, így újra meghozta a kedvem a blogíáshoz; és ő az, aki pesszimistán optimista világlátásával mindig okot ad nekem a töprengésre. Blogját a nevére kattintva találjátok, olvassátok.
 A hawaij fűszerről és arról, hogyan, kitől került hozzám, egy másik posztban írok majd.
Békét, napot, színeket, ízeket mindenkinek!
V.

Megjegyzések

Hype