MEDVEHAGYMA PESTO


A természet dolgai pestoban egyesülnek... :) Ami azt jeleni, hogy eme remekben, minden egybeolvad: a természetes tartósítás, az ízek és az illatok, a tavasz egy kis napsütéssel... Ha valaki medvehagymát szeretne eltenni télre, vagy szezonon túlra úgy, hogy legyenek igazi ízek, ezt a módszert javasolom.
Az elkészítési variánsok száma szinte végtelen...
Hozzávalók, gyártás, story a sorrend.

HOZZÁVALÓK:
- 1 közepes csokor medvehagyma
- só
- Parmezán sajt vagy Grana Padano (elhagyható, de más, lágyabb sajt nem való hozzá)
Ha hosszú távra tervezem tárolni, én inkább kihagyom a sajtot és csak felhasználás előtt keverem a pestóhoz.
- jó ízű és minőségű olíva olaj (amennyit felvesz, hogy sűrű massza legyen)
- 2 marék mag (tökmag, fenyőmag, napraforgómag, mandula, dió- pénztárca és ízlés szerint, akár vegyesen is). Ebbe a pestóba dió került.

GYÁRTÁS: 
Egyszerű és gyorsan elkészíthető. A medvehagymák vastag szárát levágom, megy a komposztba. A leveleket felszeletelem és a turmixedénybe dobom. Locsolok rá egy löttyintésnyi olajat esetleg sózom enyhén- ez attól is függ, hogy mik a későbbi tervek vele- majd jöhetnek rá a magok. Egy csokor medvehagymához kb 2 marék.
A magokat előtte száraz serpenyőben picit megpirítom, hogy még illatosabbak legyenek.
Ha kihűltek, mehetnek a medvehagymákra.
Újabb löttyintés olaj. Ha teszek bele sajtot, ekkor kerül rá, reszelve.
Megint olaj és elő a botmixerrel.
Turmixolom és beállítom a megfelelő állagot. Ha túl sűrű, töltök hozzá olajat, a túl folyós lett volna véletlenül, akkor mérek hozzá még magot. Ekkor lehet még sózni is óvatosan, annak aki szeretné.
Tárolás:
Zárt, tiszta üvegben, edényben; úgy, hogy légmentesen lezárja az olaj a tetejét. Így, amikor tiszta kiskanállal szedek a pestóból, mindig újra lezáródik a teteje a levegő elől.
Nagyon sokáig eláll, ha mindig tiszta kanállal nyúlok bele.

STORY:
Nagyon kevés olyan módszer van, ami számomra is szimpi, ha tartósításról van szó. Leginkább a dunszt, a befőzés, a szárítás és a fagyasztás jöhet szóba; illetve az olajban tartósítás olyan élelmiszereknél, ahol nem indulnak meg az olaj alatt sem bomlási folyamatok. Mondjuk egy sajtot - pl hermelint- már nem tárolnék hetekig sem az olaj alatt, nehogy hónapokig.
A pesto eltevés, tipikusan olyan, hogy bármikor tudok egy kis nyarat varázsolni a konyhámba, az ételekbe, akár télen vagy "szezonon" kívül is.
Praktikus, mert egy gyors vacsihoz mindig kéznél vannak ezek a finomságok, ha az ember lyánya fotelbekucorodós vagy csak szimplán, egyszerű, gyors ételt szeretne magának és a családnak.
Lehet használni krémekhez, szendvicsfeltétnek, tésztához, vagy szinte bárminek, ami szimpi- csak a képzelet szabhat határt...

Jó főzőcskét, ízeket, színeket mindenkinek!
V.



#medvehagyma #pesto #tartósítás #tavasz #otthon #parmesan

Megjegyzések

Hype