HAWAIJ - az élet fűszere


  Az első- teljesen óhatatlan- gondolat, a méltán népszerű trópusi üdülőhely és az ott fellelhető csodás környezet, koktélok, fűszoknyás csajok/pasik (behelyettesítendő) látványa köré csoportosul.. -hát ilyen ez a fűszerkeverék is kéremszépen. Olyannyira, hogy véletlen elütésként - pedig használom egy ideje- még én is 2 i- vel írtam, holott helyesen az utolsó betű a pontos j.
Európai szemmel egészen biztosan megosztó ízvilágról van szó, de hát hawaii-ra sem vágyódik mindenki, én sem. 2 hét erdélyi körút biztosan sokkal inkább a szívemből való lenne, de ez a bejgyzés nem erről szól.
Elsőként a hozzávalók, utána az ügymenet- egy becsempészett recept, s végül a story, azoknak, akiket az irodalom is érdekel.

A HAWAIJ FŰSZERKEVERÉK házilag is összeállítható:
- 6,5 evőkanál színesbors keverék (eredetileg fekete bors)
- 1/4 csésze(2,5dl-es) köménymag
- 2,5 evőkanál koriandermag
- 1,5 evőkanál zöld kardamom mag
- 1,5 teáskanál egész szegfűszeg
- 3,5 teáskanál őrölt kurkuma
(egy jó kis eredeti receptet a névre kattintva találsz)

GYÁRTÁS: A kurkumát kivéve mindent bevágunk egy forró serpenyőbe, szigorúan olaj és minden nélkül, tehát szárazon illatosra pirítjuk a fűszereket. Hagyjuk kihűlni kávé vagy egyéb daráló segítségével megőröljük, és hozzáadjuk a kurkumát. Légmentesen lezárva, fűszerkímélő, sötét, hűvös helyen érdemes tárolni. Ilyen egyszerű.

STORY:
Ahogy a cím is mondja- az élet fűszere. Olyan egyszerű és rafinált egyszerre, mint az élet. Nem ambrózia, nem passiógyümölcs, nem életelixír, csak az élet íze ilyen, szerintem.
Az ízvilága hol meglepő, hol fűszeres, hol csak finom. A kardamom illatos, a kurkuma egészséges, a szegfűszeg rafinált, a bors csípős, a koriander pedig a multifűszer...
Az alapkeveréket apróságokkal variálva úgy lehet színesíteni az alap ízvilágot, ahogy az emberek az életet: színház, mozi, utazás, könyv, egy palack jó bor, egy új ruha... az élet apró fűszerei, kiegészítői.
Egy kicsit elkanyarodok, mert muszáj megemlítenem valakit:
Van egy jó kis csoport a Face-n, sok ember naponta be benéz, mint a könyvtárba, klubba volt szokás, csak már virtuális keretek között zajlik a történet, így akár amerikai tagokkal is lehet "élőben" kommunikálni... Beszélgetünk, csevegünk, de első sorban recepteket és ételről szóló történeteket, blogbejegyzéseket osztunk meg.. Ez a csoport is olyan, mint a hawaij fűszerkeverék- a tagok adják az összetevőket.
Ebben az olvasatban pedig a főszakács a csoport létrehozója, Évi; aki a csoport fűszereit keveri és egyengeti. Vigyáz az egyensúlyra, és szeretettel ügyeli a megfelelő arányokat..
Hatalmas szíve van és úgy jön a fűszerkeverékbe (hogy stílszerű legyek), tőle kaptam életem első hawaij fűszerkeverékét, ami egy szép nagy csomagban érkezett egy szép napon... tényleg szép nap volt. Boldogan szorítottam magamhoz a dobozt és már a postát is belengte az illat. Fantasztikus volt. Az élet apró fűszerei. ...
Évi szíve hatalmas, jó sokan vagyunk benne, végtelen derűvel és kitartással éli az életet, miközben egy olyan csudajó BLOGot vezet, hogy öröm oda benézni- főleg esős, borús napokon. Ha valaki érthető, színes, jó receptekre vágyódik, szívből ajánlom- olvassa Évi blogját és egyből megérzi a fűszerek- az otthon illatát.
csoportot pedig emerre találjátok. :) Mint egy nagy nyüzsgő miniváros.

Tehát abban gondolom egyetértünk valamelyest, hogy az étel ízei, az élet ízei is; de az, hogy ki milyen intenzíven fűszerez, már egyéniség kérdése. Természetesen, ahogy a kapcsolatoknál, úgy a fűszerezésnél is érdemes húzni egy határt, ahol már elég; és nem kell csodálkozni, ha a túl sok fűszer vagy só miatt ehetetlen lesz az étel.
Van és mindig is lesz, akinek ez a fűszerkeverék túl tömény, mert elég a sima bors és só pirospaprika, de én arra bíztatok mindenkit: merjen kísérletezni, merjen ismerkedni és legfőképpen merjen meghökkeni, meghatódni vagy akár csalódni is.Semmi baj, ha valami nem ízlik, ha valaki nem annyira szimpatikus, mint eleinte, hagyni kell időt, szokni az  ízeket- az élet ízeit.
Egyetlen dolog van, amiből nem lehet engedni, az az elfogadás, a tolerancia (így egy kalap alatt).
Igenis el kell fogadni ha embertársunknak 12 egy tucat, ha máshol húzza a határvonalat, hogy meddig érdekli a problémánk, a személyünk, mint ahol mi szeretnénk.
Tolerálni kell azt is, ha valakinek elég csak a só és tömény a hawaij. ;)
Ők is részei, alkotóelemei az életünk fűszerének.
Békesség, szeretet, ízek és színek jussanak mindenkinek!
V.

















Megjegyzések

Hype