HERMELIN és a dióskenyér vol.1



Mondhatnám azt is: cseh-remekek rovatunk következik. ;)
Igazából úgy van, hogy ha az utopenec/utopenci vagy a hermelin között kell választanom, akkor az dönt, húsos vagy húsmentes sör(bor, pálinka, etc.) korcsolyát szeretnék-e gyártani. Üdítőnek lime-os, gyömbéres limonádét, vagy bodzaszörpöt tudnék mellé elképzelni- azért csak képzelni, mert a magyaroknál az az unicum, ha valaki nem iszik... Tehát a hermelin mellé minimum egy krigli sör dukál. Hozzávalók, gyártás, story - sorrendben.

HOZZÁVALÓK:
- camembert sajt
- színes borskeverék
- babérlevél
- jó minőségű (olíva)olaj
- lila és fehérhagyma
- fokhagyma
- füstölt vagy sima pirospaprika
- opcióként erőspaprika/chili is rakható bele, de szerintem inkább mellé szerencsés kínálni

GYÁRTÁS:
A világ legegyszerűbb vendégváró, haverokkal kvaterkázni- családdal összeülni a kertben, szinte mindegy. Összerakás 10 perc, érlelési idő legalább 3, de inkább 4 nap.
Előveszek egy tiszta(!!), zárható tetejű edényt, lehet üveg, de műanyag is.
A sajtokat cikkekre szeletelem, de nem fentről lefelé, ahogy szokás, hanem keresztben, lapjára. (nyugodtan lehet kis háromszögeket is csinálni, kábé esztétikai kérdés csak- ki, hogy szereti, vagy szeretné látni) Felszeletelem a hagymákat, a fokhagyma gerezdeket is. A babérleveleket megtördelem. A borsok egészben kerülnek rá.
Rétegezés: egy réteg hagyma, borsszemek, babérlevél, szelet sajtok rá annyi olaj, ami ellepi. Picit megrázom az edényt, hogy alulra is becsurogjon az olaj. Ha ez megvan mehet egy pár cikk fokhagyma és kezdem elölről míg meg ne telik az üveg/el nem fogy az alapanyag.
A legvégén szórom csak meg a tetejét a füstölt pirospaprikával.

Annyi olajat öntök rá, hogy teljesen ellepje a sajtokat. Finoman megrázogatom megint az üveget, hogy jusson olaj mindenhova, és kijöjjenek a légbuborékok. Lezárom és pár napra irány a hűtő- nem nyitogatom, néha megrázogatom óvatosan..
Érett állapotában gyönyörű pirosas olajban úszik, nyár színe van.


Tálaláshoz egy szép üvegtálat ajánlok- aminek elég nagy a szája ahhoz, hogy mindenki ki tudja mellé bányászni a számára megfelelő sajt, fokhagyma, hagyma és egyéb jóságokat....
Mellé a házilag sütött dióskenyér a legnagyszerűbb, utána jön a bármilyen sötét- rozs, rozsos, magos kenyér, majd a fehér pirítós. :)

STORY:
Ha nem lennék súlyosan szenilis, akkor sem tudnám, hogy mikor volt az az időpont, amikor  a hermelinbe belezúgtam- visszavonhatatlanul, csak úgy jött, látott és győzött.
Amúgy igazi csapat-és kapcsolatépítő kaja, vagy azért, mert mindenki eszi és közben elégedetten nyögdécsel a gyönyörtől vagy azért, mert valaki NEM eszik belőle és akkor embert próbáló erőkkel küzd a szagok ellen.. Oppardon... illatok.
Szóval és tettel, hogy legyen egy kis csavar is a dolgoban: én kecske camembert-t választottam és nem hagyományos camembert sajtot. Így a dobozt feltépve, még a szomszéd is tudta kisvártatva, hogy mit eszünk. 2 napig faltuk ezt a dobozt, diós kenyérrel ettük,közben, ahogy illik, jókat beszélgettünk és nem szégyelltünk befalni mellé egy kis szardellát sem. :)
Dióskenyér recept ITT















Megjegyzések