Medvehagyma, pesto, spagetti, grana padano - 20 perc alatt vacsora


Ez akkor van, amikor a farkas szerint vagy éhes, aki a gyomrodat belülről mardossa. Szépen és békésen melegszik a tésztavíz, addig elkészül a pesto (bár nekem most éppen, már készen volt), koronának pedig mehet rá a reszelt sajt. Lehetőleg kemény sajt legyen- de ki mit bír, szeret szórja bátran.

HOZZÁVALÓK:
- 10dkg (száraz) durumtészta  személyenként
- 1 evőkanál pesto személyenként
- 1 evőkanál Grana Padano személyneként (elhagyható)
Opció:
- bacon kockázva vagy füstölt szalonna kockák- esetleg sonka
- görög joghurt a pestót lágyítani, krémesíteni az állagot
PESTO (kb.2dl):
- 1 közepes csokor medvehagyma
- só
- Parmezán sajt vagy Grana Padano (elhagyható, de más, lágyabb sajt nem való hozzá)
- olíva olaj (amennyit felvesz, hogy sűrű massza legyen)
- 2 marék mag (tökmag, fenyőmag, napraforgómag, mandula, dió- pénztárca és ízlés szerint)

GYÁRTÁS:
Közvetlen hazaesés és kézmosás után a tésztavizet felteszem, amíg felforr, addig a medvehagymát vadul felszeletelem és a pestóhoz valókkal, fokozatosan, botmixer segítségével összepépesítem, picit sózom, ha szükséges- ez a sajttól is függ, ami bele kerül.
Az én verziómba most bacon is került felkockázva, amíg megfőtt a tészta, megpirult  a wokban a bacon is. A tésztát én olaszosan szeretem, de mindenki főzze olyanra, amilyenre jólesik- maradjunk ennyiben- zacskón tuti rajta főzési idő.
A megpirított baconre dobom a leszűrt (nem leöblített!) tésztát és átpirítom, rázom, dobálom együtt. Utána annyi evőkanál pestót dobok a cuccra, ahány adagot eszünk. Összeforgatom, lágyítom görög joghurttal- természetesen ezt sem kötelező bevállalni- utoljára még összeforgatom; a lángot lezárom. Tálalom, a tányérra halmozom a forró spagettit, a tetejére szórom a reszelt sajtot. Ilyen egyszerű. Ha minden jól meg 15-20 perc alatt kész a kaja. :)

STORY:
Idény van, kérem szépen, medvehagyma a porondon, olyannyira, hogy ebben az évben 1 hét alatt lement az ára 120 Ft /csokorra. Tavaly azért jobban bírta. Nem, nem mentek összébb a csokrok. A Fővám téren, a Nagycsarnokban van egy sztenderd helyem az utolsó előtti (ázsiai házaspár) zöldséges a szegénysoron. Velük szemben hentesbolt van, mindkét sarkon. Így, ha megvan a hús, hamar át lehet lényegülni a köretre..vagy fordítva.
Miután az ember lánya lépten- nyomon medvehagymába botlik, elég nehéz kerülni a medvehagymás kajákat,- főleg annak, aki szereti is, mint én. Az óriási medvehagymapesto- gyártás lényege egyébként főként az eltárolás; így, ebben a formában zamatos marad és sokáig eláll- főleg a sajt mellőzésével. Erről tudtam, hogy megesszük, ezért ebbe tettem sajtot.
El lehet tenni feldarabolva, fagyasztva, szárítva- kinek mi jön be. Sokszor használom fűszerként, rizshez, levesbe, vagy mint a fenti receptben is, tésztához alapíznek, göngyölt húsokhoz "kenőanyagként", pizzára; ezért nekem megfelel a pestozás.
Mivel tegnap este egy baráti fröccsözés (én) után és edzés után (Ő) voltunk hazaérkezőben, mindkettőnk gyomrában ott őrjöngött az a bizonyos fent emlegetett farkas. Piszok mázlim is volt, mert az előzőleg vásárolt medvehagyma (ez most tökmagos- mandulás- Grana Padanós verzió lett) pesto formátumban már a dobozában csücsült. Így csak a többi részegységet kellett egységgé varázsolni. Kopogó szemmel, bizakodva. Közben persze a másnapi ebéd doboz is elkészült, csirkemell "brassói" édeskrumplival, medvehagymapestóval (ha már, ugye), fokhagymával és za'atarral fűszerezve. Mire asztalhoz ültünk készen lett mind a kettő, de tésztát inkább vacsizni szeretünk, mint délben ebédre; így maradt a spagetti örömteljes befalása.
Most megyek és előkészítem a mai vacsit, egy ordenáré nagy pulyka alsócombot, akkorát, hogy rögtön egy mammut-vadász ősember jutott eszembe róla... Ez olyan szerelem lett, ami külön posztot érdemel.



Ízeket, színeket, illatokat és elégedett mosolyt mindenkinek!
V.























Megjegyzések

Hype