Zöldborsós, petrezselymes spagetti parmezánforgáccsal- rapid kaja






Amikor hihetetlenül éhes vagy és ennél valamit, ami átöleli és megsimogatja a lelkedet a gyomrodon keresztül.
Mert fogyókúra van, mert böjt van, van, mert hulla vagy és már dolgoztál (főztél?) ma eleget és/de mégis kellene valami meleg kaja; viszont egyéb vágyad sincs, mint hátradőlni és inni egy nagy pohár bort vagy bármit. Ééés igen, azt szeretnéd, hogy valaki eléd tegye a vacsit... De nem fogja. Viszont itt a recept. FIGYELEM 20 PERCES KAJA! Lájk.

Hozzávalók 2 személyre

1 zacsi gyorsfagyasztott zöldborsó
1 csokor petrezselyem
fél zacskó spagetti tészta
10% -os főző tejszín kb. 1 dl
1 ek vaj
10 dkg füstölt szalonna
parmezán
frissen őrölt bors
1 ek olívaolaj
fél dl illatos fehérbor

Na akkor óra indul: a tésztának felteszem a vizet fedővel (így gyorsabb+ energia takarékos). Elkezdem felcsíkozni a szalonnát és durvára darabolom a petrezselymet. Magas peremű serpenyőt a tűzre- közben tésztát egészben a sós lobogó vízbe, ez kb 8 perc míg megfő- az olívaolajat a forró serpenyőbe öntöm. Mehet rá a szalonna, megszórom borssal. Ha megpirult, a petrezselyem kétharmada. Hozzáadom a borsót és a fehérbort, megsózom ha kell (a szalonnától is függ). 3 perc múlva a tejszínt ráöntöm és jól elkeverem. Leszűröm a tésztát, finnyásak, kezdők átöblíthetik- lehetőleg nagy nyomáson kevés vízzel. A tészta nevében köszi a bánásmódot. A vajat a mártáshoz adom, átkeverem. Ettől sűrűsödik, illetve szép bársonyos lesz. Lehúzom a tűzről, hozzákeverem a maradék petrezselymet, ami a forróságtól megpuhul, de nem veszíti el a színét- ez fontos- így az íze is kiemelkedik, és rendkívül jól illik a zöldborsóhoz. Rákanalazom a tésztára és összekeverem vele, csak utána adagolom tányérra. Tálaláskor parmezánt forgácsolok a tetejére. Egy hatalmas pohár hideg fehérborral (vörös?) felfegyverkezve semmisítem meg a forró, balzsamos tésztahalmot.










Megjegyzések

Hype