Túrógombóc vol. I


   Igazából semmi bajom a hagyományos gombócokkal, csak mindig elfog a rettegés, hogy porcukros tejfölbe fojtott száraz fűrészport kapok a krémes, szolidan édes, szájban olvadó, friss tejföllel lekísért gombócok helyett...
Igen. Ez az a fura eledel, aminél, hogy kis gombóc vagy nagy gombóc vagy közepes- egyre megy. Szinte mindenki el is készíti : nagyik, anyukák, fiatalok, idősek, híres és hírhedt szakácsok, gasztrobloggerek, önjelölt gasztronómusok... és megtalálható majdnem minden étlapon: desszertként és főételként egyaránt, a falatozóktól a sokcsillagos sztárkajáldákig.. újragondolt és eredeti verzióban. Azt hiszik sokan, semmi titka nincs az aranyló színű gombócoknak. Pedig lelkük van. S, hogy ne legyen a 12 egy tucat - itt egy kipróbált, tuti recept (praktikus és nagyon finom); simán rá lehet kattanni:

HOZZÁVALÓK (kb 30 kicsi gombóchoz):

60 dkg HÁZI tehén túró
10 dkg búzadara
2 tojás
fél kávéskanál szódabikarbóna
2 csipet só
2 citrom lereszelt héja
1 narancs lereszelt héja
1 vanília rúd esetleg esszencia
tejföl
porcukor
nádcukor és fehér cukor
1 ek étolaj
20 dkg zsemlemorzsa

A túrót ha szükséges villával áttöröm, vagy akár ritkább szitán is át lehet nyomni. Ezt egy jó házi túróval nem kell megcsinálni, mert eleve olyan krémes és finom, hogy tanítani lehetne. 
A túrót összekeverem a tojásokkal, a sóval, az egyik citrom és a narancs lereszelt héját is beleteszem. Beleszórom a szódabikarbónát, két ek. nádcukrot, esetleg egy kanál fehér cukrot is- attól függ kinek csinálom. A vanília rúd kikapart belsejének kb. a felét is belekeverem a masszába. Ha nincs, vagy kevés, akkor minimális vanília esszenciát csepegtetek bele. Végül elkeverem a búzadarával. Hűtőbe teszem, letakarva kb.+ /- fél órára.. Közben az étolajon megpirítom a zsemlemorzsát, szép aranybarnára. Felteszek vizet főni egy csipet sóval. Ha forr, előveszem a masszát és benedvesített kézzel gombócokat formálok belőle. Én a kicsike, egy harapásra betömhető gombócokat kultiválom. Mikor feljönnek a víz felszínére, akkor vannak készen. Szűrővel szedem ki, picit lecsöpögtetem és közvetlenül a zsemlemorzsába forgatom.
A tetejére belekeverem a tejfölbe a maradék citrom héját, a maradék vanília belsőt és nádcukrot. Ha nagyon elvetemülök, akkor porcukrot is.
Elkészítés kb. 40 perc.
Eltüntetés (mosogatás nélkül) 5 perc.




Megjegyzések

Hype