Grahamlisztes- tönkölyös formakenyér (magokkal, zabpehellyel)


 
   Ez a kenyérke régi nagy kedvencem, sokszor sütöm, ha nincs időm "rendes" kenyérre, vagy kiránduláshoz- most újra előkerült- laktató, mint a tündekenyér a Gyűrűk Urában; 2-3 kis szeletke magában is elég egy fél napszakhoz. Lassan szívódik fel a legtöbb anyag amit tartalmaz, az íze miatt akár önmagában is finom; nem kell attól tartani, hogy a retikülben szétnyomódik a szendvics, annak aki nem tudja megoldani az uzsonna, tízórai szállítását. Esti vagy későbbi program esetén a mákot érdemes kihagyni, ha nincs fogmosási lehetőség. :)

HOZZÁVALÓK EGY KENYÉRKÉHEZ:
- 1 kenyérsütő forma (13x20- de ehhez hasonló méret bármilyen)
- 250-300ml langyos víz
- 1 ek olaj (az olíva, repce vagy kukorica a legjobb)
-  1 tk méz
- 200 g tönkölyliszt vagy graham liszt
- 80 g kenyérliszt, fehér tönköly; illetve a fentiek függvényében helyettesíthető a tönkölyhöz grahammal vagy fordítva
- 70-80 g mag (keverék) (dió, tökmag, mák)*
- 50 g pehely(mix) lehet zabpehely, de én használok rozs, árpa, zab mixet- sokkal finomabb
- 1 nagy tk só
- Élesztő (friss: fél csomag, szárított 7g)

GYÁRTÁS:
Pofon egyszerű. Ha friss az élesztő akkor a mézzel és a vízzel elkeverem, ha száraz a lisztekhez szórom egy keverőtálba.
Összekeverem az összes száraz alapanyagot- a sót is- és csinálok egy mélyedést a közepébe, abba öntöm a vizet. Keverek rajta kanállal kettő-hármat és öntöm hozzá az olajat. Azzal jól eldolgozom. A nokedlinél valamivel sűrűbb tésztát kell kapnom, már nem folyik, de nem is lehet hajtogatni- terülne magától. A sütőt előmelegítem, a formába sütőpapírt teszek- elhagyható, ha szilikonos a forma- és belekanalazom a masszát. Míg felmelegszik a sütő 180C-ra elég is a kenyérnek, kb 20 perc. Utána fedő alatt sütöm 40-45 percet és még 5 percet fedő nélkül.
Hűlni rácsra teszem, kihűlés után lehet szeletelni; kb 4 napig kutya baja (ha marad). :)


STORY: 
Ez a kenyérke igazi ajándék lehet- szó szerint is akár. Isteni illata van, a magok variálási száma végtelen...
*: tökmag, napraforgó mag, apróra szeletelt mandula, mák, szezámmag, fekete hagymamag, esetleg egy nagy evőkanál korpa is kerülhet bele, akkor több vizet igényel picivel..
Mivel az íze jól illik édes és sós feltétekhez is, így ennek a száma is szinte végtelen...
Néhány ötlet a "rétegrendre":
- avokádó, aszaltparadicsom
- avokádó, lazac, lime, kapor, kapribogyó
- joghurt, só, pirított bacon kockák
- vaj, sonka/párizsi, sajt (klasszik)
- feta, avokádó, paradicsom
- mascarpone, sült csirkemell, fügemustár ... etc.

A lehetőségek száma végtelen... Csodaszép papírba csomagolva, ölelős ajándék egy ilyen kenyérke.
Jó sütést mindenkinek! :)
Pacsi!




Megjegyzések

Hype