Céklás risotto - fekete rizzsel, avokádóval és mangóval


 
   Ez a kaja még egy hófödte táj mellett készült; bár ha jobban megnézem inkább fölötte, mivel az erkélyről LE tekintek a tájra (esetünkben a kert) és nem ki. A lényegen nem változtat, szinte mindenhez illő köret és önmagában is tökéletes étel. Egy- kétszemélyes konyhákban is tökéletes, a cékla miatt többféle bor is jól passzol hozzá, ha valakinél ez kérdés lenne.

HOZZÁVALÓK (kb. 4 adaghhoz):

- 1 nagy marok risotto rizs
- 1 nagy marok fekete rizs
- zöldhagyma 1 csomag
- fehérrépa 1 szál
- olívaolaj
- kb 8 dl erős alaplé (nálam most marhahús leves)
- sült cékla, közepes gumó
- só
- fél avokádó
- pár szelet már érett, de még kemény mangó /
// ez utóbbi azért fontos, mert ha túl érett a mangó, akkor édes, és az nem igazán illik a rizottónkhoz
- opció: narancs vagy citrom leve, friss petrezselyem

GYÁRTÁS: 

   Az újhagymát és a fehérrépát felkockázom nagyon apróra és olívaolajon alapot készítek belőle, pici sóval: többször lepirítom és felöntöm kevés vízzel, míg puhára fő. Közben a fekete rizst is felteszem főni, sóval külön, mivel több időre van szüksége, mint a risotto rizsnek.
Az elkészült alapra szórom a risotto rizst és összekeverve pirítom kicsit. Ha lepirult, 2 merőkanalanként elkezdem hozzáönteni az alaplevet, néha megkeverem- de hagyom párolódni. Mire elfogy az alaplé, készen is van a risottónk. Lehúzom a melegről és összekeverem a közben elkészült fekete rizzsel. A sült céklát a reszelő kicsi lyukán egyenesen belereszelem és összekeverem.
Lazításnak friss narancs vagy citrom levet adok hozzá, természetesen óvatosan, amennyi kell.
A mangót és az avokádót felkockázva belekeverem.
Tálaláskor friss petrezselyemmel és fenyőmaggal szórom meg, esetleg hozzáillő (gyümölcsös) balzsamecettel megdíszítem.

                                   

 
      Alternatív felhasználásként (köretnek) például ehhez a fenti marharagúhoz is csodás: marhahús, gomba, cékla és bbq szósz alaplével felengedve, összeforralva- ha a levesből van a hús, pillanatok alatt készen van- és már mehet is a forró, illatos ragú a risotto kupola mellé- köré.. A fenyőmag ad neki egy kis csavart, a díszítésnek mellé locsolt balzsamecet pedig egy plusz ízt. :)
Szerintem mindegy, hogy tavasz vagy tél, ez egy luxus ízekkel teli komfortfood, amit bekuckózva, elnyúltózva, ülve, állva bármikor megengedhet magának az is, akinek kevesebb ideje van főzni és élni, mint másoknak. 😋





Megjegyzések

Hype