Bagel- az élet kerek oldala



   Ezzel a recepttel régóta tartozom magamnak (is), de többszöri sütés és fotózás után, úgy tűnik másoknak is... :) Jöjjön a recept, aztán egy rövid szösszenet - ahogy időm engedi- miért a lazac és a kacsamell a bagelek királynőjén a korona... :) 
A nyers, de megkelt tésztát le lehet fagyasztani, érdemes inkább ezt az utat választani, mint felezni az adagot esetleg; mert a bagel egy szent, ámde kényes péksüti és a megadott mennyiségektől való bármilyen eltérés már nem a tökéletes eredményt hozza. Másik lehetőség, hogy mindenki szépen kikísérletezi saját maga számára a tökéletes bagel receptjét.. Az enyém az. Nekem. :) 
A tökéletességre való törekvés pedig alapvetően egy olyan emberi erény, ami gyakorláskor kiemel minket a hétköznapok porából, így érdemes bátran belevágni... és/vagy megtartani a pontos hozzávalókat... ;) 

HOZZÁVALÓK (8 bagelhez): 
- 252 gramm finomliszt
- 253 gramm rétesliszt
- 7 gramm szárított élesztő
- 1 tk só
- 1 picit púpos ek nádcukor, a nem túl édes, inkább mélyebb ízű, aprószemű fajta (de szerintem ez mindegy)
- 2,5 dl meleg víz
+1 tojás sárgája kenni a tetejét
+ opció: előre pirított, szárított hagyma a tésztába
(többi ötlet a story résznél)

A főzővízbe: 
- 1 ek nádcukor
- 1 tk só
- 1 púpos ek szódabikarbóna

GYÁRTÁS:
   A dagasztóedénybe szórom a liszteket, az élesztőt és  elkeverem. Mehet a só is bele. A meleg vízbe a nádcukor, felolvasztom, ráöntöm a lisztre és lehet dagasztani. Mikor a tészta az edény falától elvált én még az asztalon kézzel átdagasztottam. Egy szép, sima, nem ragadós, jó illatú, rugalmas tésztát kell kapni. Ekkor hengerré formázom, vagy bármivé- kinek mi- és elosztom 8 egyforma részre.
Kis gombócokat gyártok, majd letakarom a tésztácskákat pihenni. Nálam ez 20-30 perc, jót tesz neki.
   A követező lépés, hogy egy edényben vizet forralok és feloldom benne a cukrot, sót, szódabikarbonát. Ha nem kell az összes bagel, kelesztés után elcsomagolom egyesével a gombócokat és fagyasztom. 

   Amit megsütök, azt 2 féle módon kezelem: Vagy kinyújtom és fűszerezem a tésztát- most a képen a pirított hagymás változat- ekkor vékony téglalapokat nyújtok, az egyik rövid felére szórom a hagymát és feltekerem jó szorosan (mint a beiglit), karikára hajlítom a hengert, amit kaptam és összenyomom a két végét. Ha kell picit bevizezem a kezem, hogy tapadjon. Így kapok a közepén lyukas kört, ami a bagel formáját adja.
Ha nem töltöm a tésztát: A gombócokat simán ujjal kilyukasztom; és addig tágítom a lyukat a tésztát forgatva, míg a kellő szélességet el nem érem, így kapom meg a kívánt formát.
Közben a víz biztosan felforrt már, mehetnek bele egyesével a bagelek- ha nagyobb az edény, akkor kettesével, ennél nagyobbat nem érdemes használni, mert eláznak a sütik.
Mindegyik felét főzöm a lobogó vízben max 50 mp-ig, majd kiveszem és visszahelyezem a sütőpapírra. 
A sütőt előmelegítem 180C -ra és ahogy kihűltek a bagelek, lekenem tojással, megszórom mákkal, mandulával, szezámmaggal- mikor milyet szeretnék enni, és betolom a sütőbe.
Olyan árnyalatú aranybarnára sütöm, amihez kedvem van. A túl világos még nyers, de érdemes figyelgetni, mert hamar megég, ha elkezdett barnulni.


STORY: 
   Avagy bagel variációk, átlagember számára -is- elérhető alapanyagokból..
A legtökéletesebb péksütemény a legtökéletesebb hozzávalókat érdemli, de mivel annyira jó, hogy már lassan megszólal, így nem sértődik meg akkor sem, ha egy jó minőségű (bármilyen) bolti felvágottat kap a karikák közé.. Lényeg: sok saláta legyen benne, és szeretet, meg kreativitás. Első osztályú eledel, reggel, délben, vacsorára is. Másnap pirítósnak is fantasztikus.
   
   A kedvenc kombóim a teljesség igénye nélkül...
(a bagel mindkét felét meg szoktam kenni belül, úgy finom) :
- Lazacos (Philadelphia krémsajt, rukkola, füstölt lazac (sok), paradicsom, uborka)
- Camembert-es ( Philadelphia, camembert, zöldsali, lilahagyma lekvár, uborka, szelet narancs)
- Kacsamelles (a tökéletes kacsamell, Philadelphia, jégsali felcsíkozva, lilahagyma lekvár és benne posírozott füge, paradicsom, uborka) 
- Erdei sonkás: (erdei sonka, rukkola, körte, kéksajt- ha van, és/vagy camembert)
- Még egy lazacos: lazac, krémsajt, spenótlevelek, paradicsom, uborka
- Sonkás (kemencés sonka, vaj, sajt, retek, uborka, jégsali)

Jó sütés -főzést mindenkinek! :)
V.





Megjegyzések

Hype