Sütőben sült sütőtök krémleves :) Süsü leves


   Van rá némi esély, hogy ezzel az elnevezéssel még a kiskrapekok is megkóstolják ezt a levest; legalább is én -ha visszagondolok a gyerekkoromra- mindent szerettem, aminek vicces neve volt.. Még a gumimacit is (ami szerintem majdhogynem ehetetlen), a mai napig élvezettel majszolom a fehéreket, amiket gondosan kiválogatok a zacsiból. Utána persze legalább egy évig nem eszem ilyesmit, mert rosszul vagyok tőle, de milyen már az, hogy "gumimaci". Vicces, nem? :)
A levessel viszont nincs ilyen probléma, az élvezetes majszolás maximum elégedettséget okoz. Ha már megkóstolták, talán ízleni is fog, azoknak is, akik idegenkednek a sütőtöktől a jellegzetes íze miatt. Igaz, kicsit édeskés, de nagyon klasszul lehet ellensúlyozni a beleszórt baconnel, esetleg magokkal. Én tettem már bele pirított csirkemellet és kolbászt is. Gyerekeknek akár gyümölcs darabokkal is lehet tálalni. Ez most egy nagyon gyors és rém egyszerű verzió. Mivel ősz van és jön a tél, nagy arccal kijelentem, csakis a sütőben sütős verziót fogom elkészíteni mostantól! (persze...)
Hozzávalók, ügymenet és opcionálisan story a sorrend.- mire odaérek kiderül, mennyire lesz hosszú.

HOZZÁVALÓK:
- 1/2 sütőtök
- 3-4 közepes alma
- borsikafű
- őrölt mustármag
- olívaolaj
- só
- petrezselyem
- kurkuma
- alaplé
- újhagyma
- bacon/füstölt szalonna

GYÁRTÁS:
   A sütőtököt és az almát felkockázom, egy tálba teszem, citromot locsolok a kockákra, olíva olajat és a fűszereket: borsikafüvet és a sót, kurkumát, petrezselymet....stb.
Aztán egy sütőpapíros tepsibe terítem, a cuccokat és 180C-on megsütöm.
Miközben sül, lehet pirítani szalonnát, magokat, esetleg elkészíteni bele a galuskát- azzal is isteni finom- és előkészíteni a második fogast- ha van.
Mikor kész, egy lábasba teszem a sült kockákat, felöntöm alaplével, és összeforralom.
Turmixba öntöm és összeturmixolom, visszaöntöm a lábasba és ha szükséges ízesítem. Sózom, esetleg citromlevet csepegtetek bele.
Az alma miatt édeskés levesnek nagyon jót tesz a sós szalonna és a nyers, felkockázott zöldhagyma. Fehéret, lilát vegyesen használok, mert nagyon vidám és színes lesz így a cucc.
Ha engem kérdeztek, a szalonnával összepirított juharszirupot sem zárnám ki, főleg, ha gyerkőc is eszik a levesből, de felnőtt ínyenceknek is ajánlom szívből ezt kipróbálni.
Nagyon laktató leves, nem feltétlen kell utána még egy fogás, vagy csak valami nagyon könnyű.



STORY:
   Az úgy van, hogy én igazából leves- rajongó vagyok, de olyan aki szinte soha nem eszik levest, de napi szinten ábrándozik róla- még nyáron is. Aztán mások levesére is vadul ketyerészem és persze a neten fellelhető összes levesre is... Aztán megint nem lesz leves. Persze fejben minden nap lefőzöm a magam kis levesét, de eme szellemi tréningeket ritkán követi tett.. Pedig a leves jó. A szaftos, ragus ételek is jók. Sok zöldség, némi hús, esetleg kenyér tunkolni... Mindig azoknak az ételeknek a legjobb a leírása, ahogy egy fazékba kerül minden és az ízek összeérnek- nagyapám még azt is mondta régen, az a legjobb étel, ami után a kanalat (kenyér) is meg tudod enni. Persze az öreg sem a serclivel kajált, de mindenhez evett kenyeret, így szokta meg. Én pedig szeretek arra gondolni, ahogy gondosan félretette az utolsó törést és kitörölte vele tisztára a tányért, ezzel jelezvén, jóllakott.
Egy tál, egy kanál, egy KÖR az asztal KÖRül, KÖRbe vesz és biztosan átmelegít, ha bánat van, ha megfázás, ha fáj a pocak, igazai szeretet- étek a (ragu/krém/bármilyen) leves. :)
Egy másik ölelős levesem pedig itt: Tamás mester levese









Megjegyzések

Hype